Wegetariańskie spaghetti po bolońsku

Opinia dietetyka
Dzięki zawartości soczewicy, danie zawiera dużą ilość białka, a także składników odżywczych takich jak potas i kwas foliowy. Świetne dla osób cierpiących na niedobory, które mimo wszystko nie chcą przekonać się do jedzenia produktów pochodzenia zwierzęcego
Szczególnie polecane dzieciom z okresie intensywnego wzrostu, pracownikom biurowym.
Składniki
makaron spaghetti( !/2 opakowania)
sos pomidorowy lub passata pomidorowa ( 1 opakowanie )
soczewica czerwona (1/2 opakowania)
czosnek (3-4 ząbki)
cebula (1-2 sztuki)
marchewka (1-2 sztuki)
ser do posypania (1/2 opakowania)
Upewnij się, że masz w domu
oliwa
sól i pieprz
ulubione przyprawy: chili, bazylia, papryka ostra, oregano
Przygotowanie
1
Pokrój cebulkę i czosnek na drobne kawałki i podsmaż na oliwie, po chwili dodaj startą na tarce marchewkę i smaż całość przez kilka minut.
2
Opłucz soczewicę i dodaj do warzyw na patelni, po chwili zalej całość szklanką wody i gotuj przez chwilę. Gdy woda częściowo odparuje, dodaj sos pomidorowy i dopraw do smaku. Gotuj całość do momentu aż soczewica zrobi się miękka.
3
W drugim garnku ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu. Całość połącz i podawaj posypane ulubionym serem