Schab po myśliwsku

Opinia dietetyka
Jest to gęste odżywczo, lekkie danie bogate w antyoksydanty, niezbędne dla zachowania dobrego zdrowia, w tym również ochrony przed nowotworami i poważnymi chorobami cywilizacyjnymi.
Szczególnie polecane osobom odchudzającym się.
Składniki
schab (2 opakowania ok. 1 kg)
cebula (3 sztuki)
ogórki kiszone lub konserwowe (1 słoik lub 1 opakowanie)
ketchup (1 opakowanie)
przecier pomidorowy (1 kartonik)
papryka słodka (1/2 łyżeczki)
kasza gryczana( 1 opakowanie)
pieczarki (1 opakowanie)
Upewnij się, że masz w domu
sól i pieprz
olej
mąka
naczynie żaroodporne z przykrywką
Przygotowanie
1
Kaszę ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
2
Mięso umyj i osusz . Jeśli nie jest porcjowane, to pokrój na kotlety o grubości 1 centymetra. Dopraw solą, pieprzem i papryką słodką, a następnie podsmaż chwilę na gorącym oleju. Przełóż mięso do naczynia żaroodpornego.
3
Pokrój pieczarki w plasterki, a ogórki i cebulę w kosteczkę, wyłóż warzywa na mięso.
4
Wymieszaj zalewę z ogórków (pół szklanki) z przecierem pomidorowym i ketchupem (po 3 łyżki) i wylej do naczynia żaroodpornego. Piecz w zamkniętym naczyniu żaroodpornym przez około godzinę (temperatura 180 stopni).
5
Podawaj z wcześniej przygotowaną kaszą gryczaną.