Placuszki z cukinii

Opinia dietetyka
Cukinia podobnie jak wszystkie warzywa działa alkalizująco na organizm człowieka, co w czasach powszechnego zakwaszenia organizmu (spowodowanego łatwą dostępnością węglowodanów i mięsa) jest bardzo poważnym problemem. Szczególnie polecane dzieciom i osobom nieszczególnie przepadającym za potrawami z warzyw.
Składniki
cukinie (2 sztuki)
mąka ( 3/4 szklanki)
gęsty jogurt naturalny (1 opakowanie)
majonez (2 łyżki)
koperek (1 pęczek)
czosnek (2 ząbki)
Upewnij się, że masz w domu
jajka
sól
oliwa lub olej
Kup produkty
Kliknij i odbierz produkty już za 1 godzinę!
Przygotowanie
1
Cukinie umyj i zetrzyj na tarce z grubymi oczkami, przełóż do miski lub garnka i odciśnij nadmiar wody.
2
Dodaj jajko i wymieszaj, stopniowo dodawaj mąkę (około ¾ szklanki) i ulubione przyprawy.
3
Na patelni rozgrzej oliwę lub olej i nakładaj łyżką placuszki, smaż do zarumienienia z obu stron.
4
Przygotuj sos: wymieszaj szklankę jogurtu z dwiema łyżkami majonezu, posiekanym czosnkiem i połową pęczka koperku.
5
Podawaj placuszki z sosem posypanym drobno posiekanym koperkiem.