Papryka faszerowana

Opinia dietetyka
Niewiele się mówi o naszej polskiej, czerwonej papryce. A to jednak ona (a nie cytrusy) jest najbogatszym źródłem witaminy C.
Szczególnie polecane: Wszystkim w okresie przeziębieniowym.
Składniki
papryki ( 5 sztuk)
cukinia ( 1 sztuka)
kasza pęczak lub jaglana ( 2 torebki)
sos pomidorowy ( 1 opakowanie)
cebula ( 1 sztuka)
czosnek ( 3-4 ząbki)
mozzarella ( 1 opakowanie)
Upewnij się, że masz w domu
oliwa z oliwek
ulubione przyprawy
Kup produkty
Kliknij i odbierz produkty już za 1 godzinę!
Przygotowanie
1
Ugotuj dwie torebki kaszy pęczak według przepisu na opakowaniu.
2
Cztery papryki przekrój na pół i usuń gniazda nasienne.
3
Jedną połówkę pokrój w drobną kostkę.
4
Na patelni podsmaż drobno pokrojony czosnek i cebulę.
5
Gdy się zarumienią, dodaj pokrojoną w kosteczkę cukinię i odłożoną wcześniej paprykę.
6
Smaż całość kilka minut, następnie zalej sosem pomidorowym i dodaj ugotowaną kaszę.
7
Dopraw do smaku i nakładaj powstały farsz do papryki.
8
Piecz przez około pół godziny w temperaturze 180 stopni.
9
Pod koniec pieczenia połóż na paprykach plasterki mozzarelli, tak aby ser się rozpuścił.