Krem z brokułów

Opinia dietetyka
Brokuły są wyjątkowym warzywem o świetnym działaniu przeciwnowotworowym. Dzięki ogromnej zawartości substancji włóknistych, są bogatym źródłem błonnika, dzięki czemu obniżają poziom złego cholesterolu. Jest to również warzywo bogate w przeciwutleniacze takie jak witamina C, luteina czy beta-karoten.
Szczególnie polecane wszystkim dbającym o zdrowie.
Składniki
brokuł ( 1 sztuka)
bulion warzywny ( 1 opakowanie)
ziemniak ( 2 sztuki)
śmietana ( 1 kubek)
pestki dyni lub słonecznika ( 1/2 opakowania)
Upewnij się, że masz w domu
Kup produkty
Kliknij i odbierz produkty już za 1 godzinę!
Przygotowanie
1
Bulion przygotuj wg przepisu na opakowaniu.
2
Brokuł opłucz i podziel na drobne różyczki a następnie wrzuć na gotujący się bulion.
3
Gotuj pod przykryciem przez około 20 minut a następnie dodaj startego na drobnych oczkach ziemniaka (o ile jest taka potrzeba, by zagęścić krem) i jeszcze kilka minut pogotuj.
4
Zdejmij z ognia, całość zblenduj.
5
Dopraw solą, pieprzem.
6
Ziarna dyni lub słonecznika podpraż na patelni. Podawaj krem z ziarnami i łyżeczką śmietany.