Kasza jaglana - jak gotować, żeby nie była gorzka?

O zaletach jedzenia kaszy jaglanej chyba nie trzeba nikogo uświadamiać. Dobrze wiemy, że warto ją jeść ze względu na wartości odżywcze- zawartość białka, witamin z grupy B oraz cynku i lecytyny. Lista korzyści wynikająca z jej jedzenia jest bardzo długa – poprawa pamięci, wspomaganie odporności, działanie odkwaszające i antywirusowe oraz piękna cera to tylko niektóre z nich.

Często niestety nie wiemy jak ją ugotować, żeby nie była gorzka, odpowiednio sypka i po prostu smaczna.

Aby cieszyć się wyjątkowym smakiem kaszy, należy pamiętać o następujących wskazówkach:

  • Przed gotowaniem kaszę płuczemy na przemian chłodną i gorącą wodą
  • Kaszę należy gotować w następujących proporcjach – 1 szklanka kaszy na dwie szklanki wody
  • W trakcie gotowania nie mieszamy kaszy
  • Czas gotowania 15 minut

Sprawdź nasz ulubiony przepis z użyciem kaszy jaglanej:

http://mojejedzonko.pl/przepis,kasza-jaglana-z-warzywami

Smacznego!